Instalare camere IP vs. camere cu rezolutie analogica

Cand alegem un set de camere supraveghere pentru un sistem video, ne orientam in general dupa criterii de performanta, pret sau mod de instalare. In functie de capacitatile financiare cautam solutia optima pentru a ne securiza viata si bunurile personale in fata riscului de a cadea prada infractionalitatii. Oferta pietii de camere de supraveghere si elementele conexe acestora a inregistrat o evolutie pozitiva in ultimii ani.
Daca analizam din punct de vedere al pretului, instalarea de camere analogice alaturi de un DVR este solutia optima de supraveghere pentru un buget redus. Camerele IP megapixel reprezinta o inovatie performanta pe  piata, iar in functie de gradul de complexitate al locatiei unde se instaleaza, dar si de cerintele dumneavoastra se opteaza pentru un sistem sau altul (camere analogice sau IP). In aplicatiile de supraveghere pe distante mici unde complexitatea cerintelor este scazuta, va recomandam un sistem de camere clasice conectate coaxial la un DVR. In cazul in care aveti de protejat un obiectiv ce necesita capturi profesionale de inalta rezoltuie („HD”/”FULL HD”) trebuie sa aveti in vedere montarea si instalarea de camere IP megapixel, conectate intr-un NVR.

In functie de montajul acestora, camerele au un avantaj sau dezavantaj privind amplasarea DVR-ului. Astfel ca intr-o retea analogica fiecare camera este conectata la DVR printr-un cablu coaxial dedicat, in asa fel incat fiecare camera are un traseu de cablu pana la DVR. In comparatie cu acestea, utilizarea  camerelor IP este mai simpla prin colectarea intr-un switch a semnalului provenit de la camere si transmis mai departe la NVR doar printr-un cablu de retea. Sistemul bazat pe camere IP este mult mai flexibil in montaj decat un sistem cu camere de supraveghere analogice, fiind conditionat doar de marimea cablului de retea dintre switch si NVR.

Cand vorbim despre instalare, raportul de forte se schimba. Astfel ca, un sistem analogic dupa conectarea cablurilor coaxiale se poate testa cu un minim de setari ai parametrilor, pe cand in cazul unui sistem bazat pe tehnologie IP megapixel timpul de instalare este mai mare. Acesta necesita alocarea de adrese individuale pentru fiecare camera, deschiderea de porturi Internet si alte setari de parametrii specifice lucrului in retea.

In materie de calitatea imaginii video, competitia este castigata de camerele IP. Acestea pot oferi in prezent capturi de rezolutie maxima ce poate ajunge pana la 5.0 megapixeli, in raport cu rezolutia maxima a camerelor analogice de doar 0.4 megapixeli. Este clar ca in materie de rezolutii diferenta dintre ele este foarte bine definita. De aceea camerele de tip IP sunt folosite cu succes in prezent in aplicatiile ce au cerinte complexe de filmare, cum ar fi institutiile militare, bancile sau cazinourile.

Trebuie sa analizati foarte bine care sunt nevoile de securitate ale locatiei dumneavoastra pentru a putea detalia in amanunt ceea ce va intereseaza. In cazul in care inca nu sunteti decisi in privinta cerintelor, o echipa de profesionist se va deplasa impreuna cu dumneavoastra la locatie pentru a face o analiza la fata locului. Beneficiind de experinta acumulata in timp  a acestora, puteti stabili componenta sistemului si care sunt nevoile pe care vi le acopera, astfel incat noi sa va indicam o oferta potrivita.